Trap schilderen


Trap schilderen

Bent u van plan om een trap te schilderen? Dan zijn er een aantal stappen die genomen moeten worden om een mooi resultaat te krijgen. Op deze pagina vind u een complete instructie voor het schilderen van uw trap. Daarnaast hebben wij ook een overzicht van de benodigdheden voor het trap schilderen voor u samengesteld.


Wat heb je nodig voor het trap schilderen?


dekzeil
1 Dekzeil of stucloper

Stucloper is een karton, aan twee zijden voorzien van een PE coating. Dit materiaal is uitermate geschikt voor onder andere het afdekken van vloeren, gangen en trappen, voor stucwerk en schilderwerk. De PE coating zorgt ervoor dat het karton niet stuk gelopen wordt, indien het vochtig of nat is.

afplaktape
2 Afplaktape

Voor het afplakken van delen die niet geverfd mogen worden, zorgt ervoor dat bij het verven er geen verf op delen komt waar het niet de bedoeling is dat deze mee geverfd wordt.

afdekfolie
3 Afdekfolie (optioneel)

Uitermate geschikt voor het beschermen van o.a. kasten, radiatoren en muren tijdens het verven of stucen.

ontvetter
4 Ontvetter

De meest gebruikte ontvetters bij het verven zijn St. Marc, spiritus, afwasmiddel en wasbenzine. Het woord zegt het al, het reinigt en ontvet.

doek
5 Doek

Doek voor het schoonmaken van de trap, hiervoor kan een vaatdoek gebruikt worden. Daarnaast een doek voor het droogmaken, hiervoor kan een oude theedoek / handdoek worden gebruikt.

houtvuller
6 Houtvuller (optioneel)

Voor het repareren van beschadigingen, het vullen van gaten en krassen in hout.

plamuurmes
7 Plamuurmes (optioneel)

Wordt gebruikt om oneffenheden in houten voorwerpen op te vullen door plamuur / houtvuller of een ander egalisatiemiddel aan te brengen, dit ter voorbereiding van het schilderwerk.

schuurpapier-blokje
8 Schuurpapiertje en schuurblokje

Schuurpapier wordt gebruikt om te schuren, oftewel wat materiaal van oppervlakken af te nemen, met name om een gladder oppervlak te krijgen voor schilderwerk. Een schuurblokje is een hulpmiddel dat toegepast wordt bij het handmatig schuren. Het is een blok geperst kurk waar schuurpapier omheen gewikkeld wordt zodat het meer hanteerbaar wordt om mee te werken.

veger-en-blik
9 Veger en blik

Veger en blik bestaat uit een handveeg en een blik. Voor het opvegen van klein afval, stof, zaagsel etc. Het veegblik was oorspronkelijk van metaal, maar tegenwoordig vaak van kunststof.

schuurmachine
10 Schuurmachine (optioneel)

Een schuurmachine is meestal een elektrisch aangedreven apparaat dat gebruikt wordt voor het schuren, om materiaal glad te maken, te vormen, of om oude verfresten te verwijderen.

acrylaatkit
11 Acrylaatkit

Dichtingsproduct voor het dichten van naden tussen vloeren, vensterbanken, metselwerk, plinten etc.

grondverf
12 Grondverf

Grondverf is een eerste laag op een ondergrond dat zorgt voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de lak. Grondverven kunnen speciale eigenschappen bevatten die de ondergrond egaliseren, of voorkomen dat de ondergrond oplost, er vocht binnendringt, uv-licht passeert of dat de ondergrond oxideert.

lak
13 Lak / verf

Met verf/lak geeft u de trap uw gewenste kleur.

kwast
14 Kwast

Een kwast als gereedschap bestaat uit samengebonden vezels waarmee een substantie (bijvoorbeeld verf) op een voorwerp aangebracht kan worden, of om schoon te maken..


tip Voor kwalitatief goede verf en deskundig advies kun je het best langsgaan bij een verfspeciaalzaak.


Trap schilderen stap voor stap


Trap schilderen, waarmee moet ik beginnen? Hieronder in 5 stappen hoe je een mooi geschilderde trap krijgt.

Wilt u ook weten wat het kost om het door een schilder te laten doen? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij schilders uit uw regio.

Stap 1 – Opruimen
Zorg ervoor dat alle spullen die in de buurt van de trap liggen, zijn verwijderd. Leg daarna (1) dekzeil of stucloper boven en onder, aangrenzend aan de trap. Maak de stucloper vast doormiddel van (2) afplaktape. Dit voorkomt dat je na de klus moet schoonmaken. Verfvlekken zijn niet de gemakkelijkste vlekken om te verwijderen. Als je in een ruimte gaat verven die vol staat met meubilair (kasten en een bank bijvoorbeeld) en je wilt dit meubilair niet verplaatsen, dan kun je hier (3) afdekfolie overheen leggen. Op deze manier voorkom je dat verfspetters op het meubilair komen. Afdekfolie kost een paar euro, je kunt ook oude lakens gebruiken.

Stap 2 – Schoonmaken en ontvetten
Maak de trap eerst schoon met een(4) ontvetter, hierdoor verdwijnt het vet en vuil van het oppervlak. Het niet schoonmaken van de trap zorgt voor extra werk omdat je met het schuren van een vet en vuil oppervlak alleen het vet en vuil verspreid in plaats van het wegneemt. Hierdoor zal de verf niet goed hechten! Maak vervolgens de trap schoon met een natte (5) doek en droog deze vervolgens af met een droge (5) doek.

Stap 3 – Beschadigingen repareren
Heb je geen beschadigingen aan uw trap? Dan kunt u deze stap overslaan.
Is de ondergrond droog, dan repareert u de beschadigingen aan uw trap. Vul de gaten of krassen met een (6) houtvuller. Wij raden hiervoor Alabastine houtvuller naturel vuren aan. De houtvuller is gebruiksklaar en verkrijgbaar in de kleuren naturel/vuren en wit. U kunt dus zelf uw variant kiezen. Dit vulmiddel heeft een uitstekende hechting op alle houtsoorten en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Voor een glad resultaat kunt u dit product afwerken met een vochtig (7) plamuurmes. De Alabastine Houtvuller is uitstekend schuurbaar en kan al na 3 uur met alle soorten verf over geschilderd worden.

Stap 4 – De ondergrond van uw trap schuren
Schuur de oude verflaag licht op met een (8) schuurpapiertje en schuurblokje. Vind u het te veel werk om de trap te schuren met schuurpapier, pak dan een (9) schuurmachine, bij voorkeur één in de vorm van een strijkbout. Na het schuren, de stof verwijderen met een (10) veger en blik en vervolgens afnemen met een natte (5) doek, daarna drogen met een droge (5) doek.

Stap 5 – Kitten
Heeft u geen gaatjes of naden die gekit moeten worden? Sla deze stap dan over.
Naden of gaatjes van nietjes of spijkers vult u met (11) acrylaatkit. De kit strijkt u glad met een vochtig (7) plamuurmes. Probeer na het kitten zo lang mogelijk niet op de trap te lopen tot de kit goed droog is.

Stap 6 – Gronden
Nu gaan we de oppervlakken van de trap gronden met (12) grondverf, schilder eerst de zijkanten van de trap en de stootborden. Daarna schildert u de treden. Is de trap al een keer geschilderd dan hoeft u maar één keer te gronden. Grondverf is veel goedkoper dan lak, je kunt dus beter voor een dekkend resultaat zorgen met behulp van grondverf, dan door middel van lak.

Stap 7 – Schuren
Schuur de grondverf vervolgens licht op met heel fijn (8) schuurpapier, hierdoor worden de laatste plekjes verwijderd en is de trap klaar voor het trap schilderen.

Stap 8 – Lakken van de trap
Breng nu de (13) lak/verf aan in de gewenste kleur. Schilder opnieuw eerst de zijkanten en de stootborden en daarna de treden. Wilt u de trap blijven bewandelen? Schilder dan de treden om en om, begin bovenaan en werk langzaam naar beneden. Voor een mooi resultaat gebruik je een dikke ronde (14) kwast. Hiermee kun je gemakkelijk in alle hoekjes komen. Laat de lakverf goed drogen voordat u de trap met schoenen gaat belopen (kijk op de verpakking van de lak voor het droogadvies). Is de trap kaal, dan zijn er minsten drie verflagen nodig, inclusief de grondverf. TIP: Zorg ervoor dat u na het trap schilderen de afplaktape verwijdert. U kunt de trap nog als laatst met een transparante laklaag (een anti-slip variant) voorzien, hiermee behoud u langer de kleur en voorkomt u dat de trap te glad is.

Trap laten schilderen


We kunnen ons voorstellen dat je het niet ziet zitten om het zelf te doen, dan kun je het schilderen van uw trap uitbesteden en een schilder inschakelen. Vraag altijd meerdere offertes op! Op onze website is het ook mogelijk om online schilder offertes op te vragen bij meerdere schilders in uw buurt, om zo de beste prijs voor je schilderklus te regelen. Schilder offertes opvragen