Voorbewerken plafond

30-12-2020   Schilderen

Voorbewerken plafond

Het witten van een plafond is voor de meeste mensen geen leuke klus. In dat geval kun je het uitbesteden. Voor mensen die er toch voor kiezen om het zelf te doen hebben we een artikel geschreven over één van de belangrijkste stappen om te komen tot een mooi gewit plafond. Dit is het voorbewerken van het plafond. Lees plafond witten tips voor meer handige adviezen.

Bepalend voor eindresultaat


Niet iedereen weet dat de ondergrondbehandeling bepalend is voor een goed eindresultaat. Allereerst zorg je er voor dat je de ruimte helemaal leeg maakt. Je legt over de spullen die je niet weg kan halen afdekfolie. Het is wel raadzaam om pa na het witte van de plafond de vloerbekleding erin te leggen, in het geval van een nieuw huis. Zet hierna de stroom uit en haal de lampen uit de plafond. Zorg ervoor dat het plafond helemaal egaal is. De scheuren en gaten vul je op met reparatiemiddel en de oneffenheden verwijder je van het plafond. Controleer het plafond op roet- en vochtplekken. De roet- en vochtplekken kunnen behandeld worden met isolerende verf.

Soort ondergrond


De volgende stap is het controleren van het soort ondergrond. Is het korrelig, poederend of zuigend. Als het korrelig of poederend is gebruik je een fixeermiddel. Voordat je fixeermiddel gebruikt maak je het plafond schoon met een vochtige doek.

Als de ondergrond zuigend is, gebruik je een product die de zuiging opheft. Hoe weet je of je ondergrond zuigend is of niet? Je pakt een nat doekje en houdt dit tegen de ondergrond. Als het water opgezogen wordt is het zuigend en wanneer het er afloopt is het niet zuigend. In het laatste geval kun je direct beginnen met het witten van het plafond.

Houten plafond


Een houten plafond moet ook voorbewerkt worden. Je werkt de gaten en scheuren bij met plamuur en haalt de oneffenheden uit de plafond. Hierna moet het plafond geschuurd worden. Nadat de randen langs de muren afgetapt zijn, kun je beginnen met het witte van het plafond.